Dette betyr de ulike lånebegrepene

I forbindelse med at du har mistet noe, som mobiltelefon, lommebok eller bilnøkler, har du kanskje tenkt å ta opp et forbrukslån, men så svirrer det en hel del begreper, ord og uttrykk rundt som du ikke har noen anelse om hva betyr. Det er egentlig ganske lett å bli forvirret, spesielt om du skal ta opp et forbrukslån for første gang. Her kommer en liten forklaring på noen av de vanligste lånebegrepene.

Forbrukslån og låneformidler

Et forbrukslån er en type lån der den som låner deg pengene ikke har noen sikkerhet å stille for lånet. Et boliglån er et godt eksempel på det motsatte. Her tar nemlig banken pant i boligen du har kjøpt med de lånte pengene. Fordelen med sistnevnte er at pantet sørger for at du får lav rente på lånet, fordelen med det første, altså forbrukslånet, er at prosessen går raskt og at det er du som bestemmer hva de lånte pengene skal brukes til. De fleste bruker dem, som også navnet tilsier, til en eller annen form for forbruk enten dette dreier seg om kjøp av en feriereise, nye klær eller oppussing av bolig. Bruksområdet er, som du sikkert skjønner, ganske så stort. Les eventuelt mer om denne tyåpen lån her: https://lånepenger.no/lan-uten-sikkerhet/.

En låneformidler er en som samarbeider med flere banker. Det vil si at når du sender din søknad til en slik formidler, vil denne sende søknaden videre til alle de bankene den samarbeider med. Dermed vil du med bare en eneste søknad kunne motta mange tilbud. Dette er ganske smart, siden bankene ofte tilbyr ulik rente. På denne måten kan du med liten innsats sitte hjemme og sammenligne mange tilbud og velge det som du synes er mest fordelaktig for deg. Tjenesten er gratis for deg som forbruker, da det er bankene som betaler låneformidleren dersom denne skaffer banken nye kunder.

Lånekalkulator og nedbetaling

De aller fleste tilbydere av forbrukslån har egen hjemmeside og på denne siden vil du som regel finne en lånekalkulator. Dette er et hjelpemiddel som kan vise deg hva det beløpet du ønsker å låne vil kunne koste deg hver måned. Skal du eksempelvis få et lån på Geilo, er det ofte smart å bruke en lånekalkulator, som kan gi deg en pekepinn på hva du kan forvente lånet vil koste deg. Dermed kan du få sjekket med ditt eget budsjett om du har råd til å betale ned på en slik lånesum eller ikke. Nedbetaling er gjerne den tiden du bruker på å betale tilbake summen du har lånt. Har du tatt opp et såkalt mikrolån eller smålån kan nedbetalingen være så kort som fra noen få måneder til et år. Har du lånt større beløp kan det dreie seg om fem til seks år og for de aller største beløpene tillater bankene gjerne at du bruker så mye som femten år på å betale tilbake lånet. Og tilbakebetalingen handler ikke om bare det faktisk lånte beløp, det legges også til renter og gebyrer hele veien.

Renter og gebyrer

Det kjipe med å låne penger er at du må betale renter og gebyrer på summen du låner. Det første banken gjør er å bruke kredittvurderingen til å bestemme hvilken rente de skal tilby deg. Dette er det de kaller den nominelle renten. Så legger de til et såkalt etableringsgebyr, et engangsbeløp som du må betale for at de skal opprette lånet i ditt navn. Administrasjonskostnader med andre ord. Du skal jo betale ned på lånet ditt med månedlige avdrag og for denne jobben tar bankene et termingebyr. Legger du sammen den nominelle renten og disse to gebyrene får du det bankene kaller den effektive renten, altså den reelle kostanden på lånet ditt. Når du skal sammenligne de ulike lånetilbudene du mottar er det altså den effektive renten du skal se på. Det er i alle fall lettere!

Elektronisk søknad og BankID

Skal du søke om et forbrukslån slipper du å bestille time hos en kundebehandler. Du sender rett og slett inn en elektronisk søknad via hjemmesiden til tilbyderen du har valgt. Det vil i all enkelhet si at du fyller ut den søknaden som ligger på nettsiden og trykker send. Banken vil så bruke offentlige registre for å finne nødvendig informasjon om din økonomiske situasjon. Det kan hende de trenger mer dokumentasjon fra deg, som kopi av en lønnsslipp, men da får du beskjed og kan laste opp en kopi som du sender inn elektronisk. Det aller siste du gjør er å godkjenne lånet med din egen BankID, slik at både du og banken er sikker på at det er du som signerer.