Mobilabonnement via satellitt kan bli aktuelt om noen få år

Mens her hjemme i Norge hvor nettselskapene konkurrerer om å bli den første til å ha full 5G dekning, kan hele teknologien være foreldet om noen få år. Med et stort nettverk av satellitter rundt jordkloden, lover Elon Musks SpaceX og T-mobile å levere verdensdekkende høyhastighets bredbånd rundt hele jordkloden. I tillegg til dette kommer det en egen mobiltelefon fra Tesla som skal støtte det nye nettverket, og her trenger du heller ikke et SIM-kort for å få føre samtaler eller bruke data. Imens kan det fortsatt være lønnsomt å sjekke priser på mobilabonnement, da det er nok lenge til at løsningen kommer til Norge. Men les gjerne videre for å få vite mer om hva som blir virkeligheten i hvert fall innenfor de neste 5 årene. 

Partnerskapet mellom SpaceX og T-Mobile

I februar 2019 kunngjorde T-Mobile og Space Exploration Technologies Corporation (bedre kjent som SpaceX) et partnerskap for å bygge et nytt satellittnettverk med lav bane (LEO). 

Målet er å utvikle et nytt globalt bredbåndsnettverk med tusenvis av små satellitter som vil gi internettdekning til folk på farten så vel som folk som bor i landlige områder som ikke har tilgang til høyhastighets internett. 

Starlink er en konstellasjon av tusenvis av satellitter som SpaceX planlegger å skyte opp i bane rundt jorden for å gi høyhastighets bredbånd med lav latens hvor som helst i verden.

Fremtiden for satellitt mobiltjenester

Kommunikasjonssatellitter har gitt verdensomspennende tilkobling til mennesker og bedrifter i flere tiår. Nesten all kommersiell kommunikasjon er avhengig av satellitter på en eller annen måte, enten det er for mobiltelefontjenester, satellitt-TV eller internett. 

Faktisk står satellitter for mer enn 95 % av de totale inntektene i telekommunikasjons industrien. Men i løpet av det siste tiåret har den raske bruken av mobile tjenester og økende etterspørsel etter høyhastighetsinternett skapt en økning i antall satellitter som trengs for å møte kundenes etterspørsel. 

Dette har ført til en stor industribekymring: det er ikke nok satellitter i bane til å møte kundenes behov. Dette gjelder spesielt for satellitt-mobiltjenester. Mens internett via satellitt har blitt stadig mer populært på grunn av rimeligheten og den globale dekningen, er det generelt tregere og mindre pålitelig enn internetttjenester levert av kabler. 

Dette er fordi Internett-leverandører (ISP) vanligvis bruker geostasjonære satellitter som går i bane 22 000 miles over jorden – noe som betyr at et signal kan ta opptil 48 millisekunder å reise mellom en satellitt og en brukers enhet. 

Low-Earth Orbit (LEO) satellitter som går mye nærmere planeten kan redusere denne reisetiden til omtrent et halvt millisekund, noe som gjør internettforbindelser raskere og mer pålitelige. Dette er grunnen til at mange av de største telekomselskapene investerer i teknologi for å tilby satellitt internett med LEO.

Hånd som holder i en mobiltelefon og tar et bilde

Vil Starlink-satellitter dekke hele planeten?

Starlink-nettverket vil bestå av tusenvis av satellitter i lav bane rundt jorden. Det vil gi global dekning for bredbåndstjenester og vil kunne gi kontinuerlig bredbåndsdekning for fly og skip i jordens skygge. For å gi global dekning har SpaceX sagt at de vil skyte opp omtrent 7000 satellitter. De første 800 satellittene er allerede utplassert i 2019, med tusenvis flere som fulgte i 2020 og 2021. SpaceX har satt som mål å ha hele systemet oppe og kjøre innen midten av 2020-tallet, men dette blir nok ikke en virkelighet før i slutten av 2023.

Hvordan partnerskapet vil revolusjonere industrien for satellitt mobiltjenester

Fremtiden for satellittmobiltjenester ser veldig lys ut, og T-Mobile og SpaceX-partnerskapet vil bare akselerere utviklingen. Partnerskapet vil akselerere utrullingen av SpaceXs Starlink-nettverk, og gi raskere og mer pålitelig satellitt-internett til mennesker over hele verden. 

Fordi Starlink vil være et rimelig nettverk med høy kapasitet, vil det gi en ideell plattform for Internett-leverandører for å møte kundenes økende etterspørsel etter internettjenester. Faktisk kan satellittnettverket muliggjøre 10 ganger den nåværende kapasiteten for bredbåndsinternett. 

Dette vil gi et sårt tiltrengt løft til satellitt-internettindustrien, som for tiden står overfor en kapasitetsmangel som kan hindre veksten. Starlink-nettverket vil gi T-Mobile en pålitelig og kostnadseffektiv satellitt-internett tjenester som vil bidra til å møte den økende etterspørselen etter mobile internett tjenester. Foreløpig gir T-Mobile sine kunder internetttjeneste via bakkebaserte tårn akkurat som her hjemme i Norge.

Starlink vil gjøre det mulig for T-Mobile å gi sine kunder internettdekning praktisk talt hvor som helst i verden, inkludert områder utenfor rekkevidden av bakkebaserte tårn. Dette vil åpne døren for nye muligheter og tjenester, som autonome kjøretøy og internett-tilkoblet landbruk.

Konklusjon

Ettersom kundene fortsetter å kreve mer datakapasitet, pålitelighet og hastighet, vil satellitter være i stand til å møte disse behovene mer effektivt enn bakkebaserte teknologier. Med lanseringen av SpaceXs Starlink-nettverk er telekomindustrien satt til å oppleve en revolusjon innen bredbåndskapasitet og dekning, som gir kundene raskere og mer pålitelige internett tjenester. T-Mobile og SpaceX-partnerskapet leder vei inn i denne spennende fremtiden, og vil åpne døren til nye applikasjoner og tjenester som kan endre måten vi samhandler med verden på. Så det blir spennende å se om vi i det hele tatt får oppleve 5G dekning i hele Norge før vi skifter over til satellitt her hjemme i Norge også.