Kryptomilliardær mistet hele formuen

Ett av verdens største kryptobørser gikk nylig under og grunnleggeren av selskapet FTX mente lenge at alt var i aller skjønneste orden, derimot kollapset selskapet og grunnleggeren mistet hele sin formue. Det som er klart er at Sam Bankman-Fried, grunnleggeren av selskapet FTX, i løpet av få dager tapte hele formuen, som var på nærmere 160 milliarder kroner før krasjet. FTX ble i sin tid verdsatt til nærmere 320 milliarder norske kroner, og blant kjente investorer så var det amerikanske fondet Sequoia Capital dypt inne i selskapet. Sequoia, som tidligere også har investert i selskap som Airbnb, Instagram og WhatsApp, skrev tidligere i uka ned verdien av FTX-investeringen på sin balanse til null og har dermed realisert tapet fullstendig av sin posisjon i selskapet.

Rykteflommen og lekkasjene som kom rett før kollapset fikk kunder til å trekke verdier ut av børsen en masse, noe som førte til ytterligere press og en skikkelig likviditetskrise for selskapet. Samtidig ble selskapets største støttespiller Alameda Research som for øvrig også er eid av samme grunnlegger kom også i vanskeligheter etter at det viste seg at selskapet holdt mye av selskapets kryptovaluta som kollapset. Les om hvor du skal kjøpe kryptovalita når du er norsk. 

Begynnelsen på slutten for FTX var da det nylig ble oppdaget at Sam Bankman-Fried hadde et annet selskap, Alameda, som hadde uklar kobling til FTX, blant annet gjennom oppkjøp av kryptovalutaen FTT. Det fikk konkurrenten Binance til å kvitte seg med hele sin beholdning av FTT, verdt nærmere 5 milliarder kroner. Andre kunder fulgte etter, og FTX fikk derfor store problemer med likviditeten. Tirsdag tilbød Binance seg å overta FTX for en brøkdel av det selskapet en gang ble verdsatt til, men tilbudet ble kort tid etter trukket tilbake med kommentaren «problemet er utenfor vår kontroll og umulig å løse».

Redningsplanen som innebar at konkurrenten, verdens største kryptobørs Binance, skulle kjøpe opp FTX, gikk også ikke helt bra for seg. Selv om selskapet og gründer Changpeng «CZ» Zhao først sendte positive signaler og inngikk en ikke-bindende avtale om oppkjøp, ble planen skrinlagt under «due diligence»-prosessen. 

Flere norske aktører har allerede opplevd at kunder har flyttet sine verdier over til dem, fra store internasjonale aktører. Andre har valgt å plassere pengene i såkalte «wallets», altså i en slags privat safe utenfor børs. Under kollapsen som har forekommet i kryptomarkedet det siste halvåret så lekker det ut flere og flere problemer med verdens største kryptobørser og dermed velger mange å bevege seg over i trygge havner eller i det hele tatt sikre sin gevinst og overføre penger tilbake til norske kroner, dollar eller lignende. 

FTX sine problemer er spesielt overraskende for mange rundt omkring i verden etter at de har markedsført seg som en trygg havn, nesten som norges bank,  i et ellers urolig kryptomarkedet. Det siste året har flere store kryptoprosjekter falt over ende eller opplevd spektakulære tyverier – FTX  kom dessverre ikke utenom. Overraskende nok var til og med FTX på reklameplakatene til Super Bowl hvor Larry David reklamerte for FTX og kalte det en enkel og sikker måte å starte med krypto. 

Kryptoverden er i sjokk over det som har skjedd med flere kryptobørser og mange nordmenn og mennesker rundt omkring er mer og mer varsomme over bevegelsene som skjer i markedet i 2022. Tiden vil vise hva som står forran kryptomarkedet i den kommende tiden, kanskje det blir plass for nye nytenkende kryptovalutaer å komme frem eller så kan dette være starten på slutten på kryptomarkedet som vi kjenner.