Hjelp! Jeg har mistet bilnøklene – hva gjør jeg?

Det å miste bilnøklene er en helt forferdelig følelse. Varmen brer seg i kroppen. Topplokket koker.

«HVOR ER DET JEG HADDE DE SIST? JEG KJØRTE JO BIL I GÅR!»

Tro meg: vi har alle vært der. Og i 95 % av tilfellene vil bilnøklene bli funnet igjen i løpet av de neste ti minuttene. Men hvis du har lett deg gjennom alle skap, jakker, kriker og kroker, så må du etter hvert innse at slaget er tapt.

Du har mistet bilnøklene dine for godt. Men ta det rolig. Det finnes fortsatt en løsning på problemet ditt.

Hva er neste steg?

1. Bilens manualhåndbok er et godt sted å starte. Finn ut om det er noen finurlige måter å låse opp bilen på uten å bruke nøkkelen.

2. Tenk deg nøye om – har du kanskje et nøkkelsett med en reservenøkkel tilgjengelig? De fleste biler blir levert med to nøkler.

3. Hvis du enda ikke har funnet ut av det, vil jeg anbefale deg å ringe selskapet som produserer bilen din. De vet nøyaktig hvilke muligheter du har for å få den åpnet. I verste tilfelle må de tilkalle en form for spesialist-låsesmed som «bryter opp» bildøren din.

Neste steg vil da være å bestille ny bilnøkkel.

Må jeg betale selv for ny nøkkel?

Det kommer an på hvilken forsikring du har. Enkelte kaskoforsikringer dekker tap av bilnøkkel til opp mot 10,000 kroner. Og tro meg: det koster ikke engang 5000 å få en ny bilnøkkel på de aller fleste biler.

Sparebanken1 skriver på sine nettsider at de betaler erstatning av bilnøkkel for opptil 8000 kroner. IF kan meddele at de har en lignende løsning. Her får vanlige kunder dekket ny nøkkel opp mot 7500 og såkalte “superkunder” får dekning på hele 20,000,- NOK.

Nå vet du hva du gjør etter at uhellet først er ute. Men jeg vil allikevel dra en moralsk pekefinger og vise til noen ting du bør gjøre for å unngå å havne i denne situasjonen igjen. Det føles kanskje ikke ut som en moralsk pekefinger er noe du orker akkurat nå. Men det er faktisk akkurat det du trenger.

101: Hvordan ikke miste bilnøklene sine

1. Du skal alltid oppbevare dem på samme sted når du kommer inn døra til leiligheten eller huset ditt. ALDRI la dem ligge på kjøkkenbenken, i jakken din eller i sekken du bruker til og fra jobb.

2. Legg garasjenøklene og bilnøklene samme sted.

3. Hvis du ikke allerede har det, så bør du skaffe deg en reservenøkkel.

4. Du er sikkert allerede i gang med denne prosessen. Men jeg vil minne deg på at du må alltid vite hvilke muligheter du har hvis nøklene en dag skulle være borte. Kommer man seg inn i bilen? Hvem skal man ringe? Hvor ligger nærmeste bilverksted? Og så videre…

Det er ikke mer hokus-pokus enn som så. Hvis du vil ha ytterligere tips om biler, så kan vi varmt anbefale Bilduden.no. Det er et nettsted som tar bilpleie på alvor.