Bitcoin går tapt

Kryptovaluta har gjennom tidene vært utsatt for mange store tyverier i de siste årene og oftere og oftere blir krypto plattformer hacket og hackerne klarer å stikke av med enorme beløp. Samtidig som at krypto ofte blir hacket, så er det også flere andre måter å miste kryptovaluta på slik som at man mister sin egen tilgang til midlene da disse er beskyttet med passord eller på andre måter. 

I den forbindelse så har det dukket opp flere selskaper som spesialiserer seg på å hjelpe mennesker som ikke lenger har tilgang til sine egne krypto midler. Selskapet Crypto Asset Recovery gjør nemlig dette. Selskapet estimerer at det i 2022 vil mest sannsynlig gå tapt verdier opp til 545 millioner dollar noe som tilsvarer omtrent 5.5 milliarder norske kroner målt i dagens verdi. Disse tallene er basert på innhenting av data fra ulike kilder og rapporter.

4 % forvinner hvert eneste år

Blant annet analyseselskapet Cane Island Digital har beregnet at omtrent 4% av bitcoins som finner i dag forsvinner hvert eneste år. Ifølge Crypto Asset Recovery er det et knippe hovedårsaker til at kryptovaluta går tapt. En av de mest utbredte er at folk simpelthen glemmer passordet til lommeboken sin. Det har også blitt kjent at rapportert tidligere om personer som har mistet flere milliarder kroner i bitcoin på grunn av mistet passord. En annen årsak er at mennesker dør og tilgangene og passordene de har blir mistet og ettersom det ikke finnes noe styringsorgan, så er det ingen som kan åpne kontoen igjen da passordene er personlige som regel eller kryptert vekk. 

1,2 milliarder forvant i 2019

Et eksempel på dette skjedde i 2019, da kryptovaluta med en daværende verdi på 1,2 milliarder kroner, gikk tapt etter at grunnleggeren av den kanadiske børsen Quadriga CX gikk bort. Vedkommende satt med det eneste passordet til kommeboken med beløpet, og tapet rammet 115.000 brukere av børsen. Det er samtidig mange spekulasjoner om vedkommende døde eller bare har iscenesatt sin egen død – det blir opp til deg å finne ut av. 

En tredje årsak er at folk ved et uhell sender kryptovaluta til en såkalt «burn-adresse», altså en lommebok det er umulig å hente midlene ut av. Dette er en måte å ta kryptovaluta ut av sirkulasjon på noe som igjen presser prisen opp på kryptovaluta ettersom det er mindre krypto i sirkulasjon. Å sende krypto til andre nettverk kan også føre til tap av verdier. 

Skattefradrag

Har du vært utsatt for svindel eller ikke kan finne tilbake til din wallet, så er det mulig å føre skattefradrag på tapet. 

For at tap skal være endelig må det ikke finnes noen mulighet for at du skal få det tilbake. Har du mistet tilgang til en wallet gjelder det samme. Den må være mistet så godt at det ikke er mulighet for å finne igjen passordet. Om børsen har gått konkurs slik som FTX i 2022, så er det ikke lett å gjøre det med det samme. Dersom en børs har gått konkurs og du har mistet verdiene, så må du vente til boet blir gjort opp før man kan føre det som tap – dette kan derimot ta veldig mange år og ikke uvanlig å se at slike ting kan ta opp mot 10 år. Alle tap du har må kunne dokumenteres. Hvilken dokumentasjon som er tilgjengelig vil variere fra avhengig av hvordan tapet har skjedd.

Alle tap du har må kunne dokumenteres. Hvilken dokumentasjon som er tilgjengelig vil variere fra avhengig av hvordan tapet har skjedd.

Det er kostnaden (inngangsverdien) da du kjøpte for som bestemmer hva det skattemessige fradraget er.

For eksempel:

Om du kjøpte 1 Bitcoin i 2012 for 100 NOK, og tapte den i 2021, vil tapet fortsatt bare være 100 NOK.

Kjøpte du 1 Bitcoin i 2021 for 300 000 NOK og tapte den med en gang, vil tapet ditt være 300 000 NOK.