Quadriga: Historien om den tapte kryptoen

Gerald Cotten, også kjent som grunnleggeren av kryptobørsen QuadrigaCX var på tur i India for å åpne et barnehjem som han hadde klart å finansiere med krypto når han plutselig døde og forsvant over nyttår, han ble bare 30 år gammel. Etter flere dager, uker og en hel måned hadde gått forteller enken at alle innskudd i kryptobørsen sannsynligvis har gått tapt, et sted med over 350 000 registret og over 115 000 mennesker som hadde sine innskudd der. 

QuadrigaCX var Canadas største kryptovalutabørs. Det var svært høy aktivitet ved børsen da kursene på digitale valutaer nådde rekordhøyder i 2017 og «alle» strømmet til krypto og ulike kryptobørser på denne tiden. Aktiviteten ved kryptobørsen falt i 2018 når markedet igjen hadde roet seg ned etter elleville oppturer i året før, men grunnlegger Gerald Cotton fortsatte med å spre kryptoevangeliet og fikk nye kunder tross alt om det ikke var fullstendig eventyr på kryptomarkedet.

Tross alt om Gerald hadde gått bort så fortsatte kunder å sette inn penger inn i kryptobørsen helt frem til 26 januar. Den datoen vil det være mange som husker ettersom det var den dagen enken bekreftet det veldig mange kunder hadde fryktet – passordene til hvelvene er ikke mulig å spore opp. 

«Den bærbare datamaskinen hvor Gerry drev virksomheten fra er kryptert og jeg vet ikke passordene og har ikke opprettelsesnøkkel. Til tross for omfattende leting, har jeg ikke vært i stand til å finne dette nedskrevet noe sted», skriver Jennifer Robertson på nettet, det er hun som identifiserer seg som enken til Gerald. 

Totalt var det over 250 millioner kanadiske dollar i innskudd i kryptobørsen, om lag 2.5 milliarder norske kroner. 

Det har i senere tid dukket opp spekulasjoner om at Gerald Cotton faktisk er i livet og var aldri i India for å hjelpe foreldreløse barn til å få et bedre liv. Mange peker på at det hele er en stor svindel og at alle innskuddene egentlig er tapt og dermed ville ingen ha fått igjen pengene uansett om kodene fantes eller ei. Historien fortsetter med at det er ingen som klarer å finne regnskapene til kryptobørsen og styremedlemmene som har vært registrert på nettsiden som styremedlemmer har trukket seg for flere år siden og har ingen kjennskap til regnskapene til børsen. 

Den siste spekulasjonen er at det skal ha blitt observert overføringer til og fra kryptokontoer som skal tilhøre QuadrigaCX til tross for at den som har tilgang til disse konti faktisk ikke er i livet lenger i løpet av januar måned. Kunder har vært i stand til å handle blant annet bitcoin, Litecoin og ethereum via kryptobørsen også i løpet av denne perioden av usikkerhet.

Til den dag i dag har ingen funnet ut hva som har skjedd med Gerald og hvor pengene har blitt av. Dessverre finnes det mange lignende historier rundt omkring i verden. Selskapet Crypto Asset Recovery gjør nemlig dette. Selskapet estimerer at det i 2022 vil mest sannsynlig gå tapt verdier opp til 545 millioner dollar noe som tilsvarer omtrent 5.5 milliarder norske kroner målt i dagens verdi. Siden dette markedet ikke er regulert så er det veldig vanskelig for myndighetene å gjøre noe når uhellet ført har vært ute og dermed ender mange sivile mennesker med å gå i feller for svindel, eller være uheldige med at den som har nøkkelen til alle pengene plutselig forsvinner. Kanskje dette understreket behovet for at myndighetene skal iverksette tiltak og reguleringer i kryptomarkedet slik at den vanlige personen i gaten ikke blir påvirket av slikt.