Slik skifter du låssylinder selv

Har du mistet husnøkkelen, men ikke vil bruke tusenlappene som skal til for å la en låsesmed skifte låssylinder, er det faktisk mulig å gjøre det selv. Det er heller ikke så vanskelig som du kanskje skulle tro.

I de aller fleste tilfeller er faktisk en skrutrekker det eneste verktøyet som skal til, selvfølgelig i tillegg til en ny låssylinder da. Det er imidlertid viktig at du kjøper en låssylinder som passer til døren låsen skal sitte i. Den enkleste måten å sørge for det på, er å ta et bilde av serienummeret på den gamle sylinderen slik at du har noe å vise frem i låsbutikken når du skal kjøpe en ny lås. Da er det nemlig en enkel sak for de som jobber i låsbutikken å hjelpe deg med å finne en riktig låssylinder.

Demonter den gamle låssylinderen

Det første du må gjøre er å ta ut den gamle låssylinderen, altså den låssylinderen du skal bytte ut. Dette kan av forståelige grunner ikke gjøres fra utsiden av døren. For at du skal få demontert låssylinderen, må du enten gjøre det fra innsiden eller på enden av døren hvor selve låskassen sitter. Se etter to små skruer plassert ved siden av hverandre. Sitter skruene på innsiden av døren, kan det godt hende at du må skru av en beholder for å komme til. Når du finner skruene, er det bare å skru de ut for å få løsnet låssylinderen.

Eksempel på hvordan du kan skifte låssylinder:

Sett inn den nye

Når du har demontert og fått ut den gamle låssylinderen, setter du den nye som du kjøpte i låsbutikken inn. Den passer bare riktig vei. Når den er på plass, skrur du de to små skruene inn igjen og fester beholderen som dekker skruene hvis de er plassert på innsiden av døren og ikke på enden ved låskassen. Verre er det ikke.

Det å kunne skifte en låssylinder selv, kan være praktisk av flere grunner. Både fagfolk i sikkerhetsbransjen og de ulike forsikringsselskapene anbefaler nemlig at du skifter lås på døren fra tid til annen. Hvis du tenker deg om, har du eller andre familiemedlemmer mistet en nøkkel tidligere, uten at du har skiftet lås av den grunn. Det kan for eksempel være at du har ekstra nøkler liggende, eller har fått slipt opp en ny. Men en mistet husnøkkel kan fort havne i feil hender. For å være på den sikre siden, er det derfor lurt å skifte lås og få nye nøkler til alle som trenger det. Særlig bør du vurdere å skifte lås når du flytter inn et nytt sted, enten det er et hus eller en leilighet. Du kan jo ikke vite om den tidligere eieren har mistet nøkler eller ikke, eller om du faktisk får med deg samtlige nøkler ved overtakelsen. Kanskje hadde han eller hun en ekstranøkkel hos en nabo, for å sjekke post eller vanne planter ved behov når den tidligere eieren var bortreist.

Det samme gjelder hvis du for eksempel har en utleiedel i boligen din. Det å bytte ut en låssylinder er en liten investering i egen sikkerhet, som du kan få mye igjen for ved en senere anledning.

Men før du går til det drastiske skrittet og skifter låssylinder, bør du lete skikkelig etter husnøkkelen du har mistet. Kanskje ligger den et sted du ikke har lett ennå, og da slipper du jo hele jobben med å skifte lås på døren. I stedet kan du jo bruke tiden til å se en ny episode av en serie du følger med på, eller for eksempel la deg underholde av casino på nett.