Er du helt sikker på at du har mistet noe?

Du kjenner sikkert følelsen. Hvor i all verden la jeg…? Vi mennesker mister ting innimellom, sånn er det bare. Men før du går til drastiske skritt for å forsøke å finne igjen det du tror du har mistet, bør du lete grundig hjemme først.

I mange tilfeller har du nemlig ikke mistet det du tror du har mistet, du har bare rotet det bort. Noe som ofte har en lei tendens til å skje med alt fra husnøkler og bilnøkler, til lommebok, mobiltelefon og for eksempel solbriller.

Er det mobiltelefonen du har mistet, har du kanskje vært smart nok til å stille den inn slik at du kan finne den ved hjelp av andre enheter, som for eksempel tjenesten Find my iPhone hos Apple. Androidtelefoner har lignende tjenester. Da kan du i så fall bare gå inn på laptopen eller nettbrettet og aktivere en lyd på din mobiltelefon. Som regel ligger den like i nærheten, du har bare glemt hvor du la den.

Hvis du ikke finner mobiltelefonen

Men hvis mobiltelefonen virkelig er borte og du ikke hører den selv om du aktiverer den fra en annen tilgjengelig enhet, bør du kontakte mobiloperatøren din og sperre abonnementet slik at ingen kan misbruke det. Det samme gjelder selvfølgelig om du mister lommeboken eller kortholderen din. Da bør du kontakte den aktuelle banken eller finansinstitusjonen for å sperre kortet, og det så raskt som mulig. Selv om kortet har en PIN-kode, kan det avhengig av hvilket kort det er likevel brukes til for eksempel å handle på nettet.

Tenk nøye gjennom hvor du har vært

Når du mister noe av betydning, er det viktig at du tenker nøye gjennom hvor du har vært og hvor du kan ha mistet gjenstanden. Har du for eksempel vært på en restaurant eller en café, kan det være lurt å kontakte det aktuelle stedet for å høre om de har funnet noe. Det samme gjelder hvis du for eksempel har tatt buss, trikk, tog, båt eller fly.  Gjenstander funnet på offentlige transportmidler blir ofte funnet av vaskepersonalet, som leverer det inn på hittegodskontoret til det aktuelle selskapet, enten det er Vy, SAS, Color Line eller hva det måtte være. Samtlige aktører har egne hittegodskontor.

Det er også mange som leverer gjenstander de finner direkte til nærmeste politistasjon, så det går an å høre der også. Det bør du imidlertid gjøre ganske raskt, da de ikke oppbevarer innleverte gjenstander lenger enn tre måneder.

Prøv også her på nettsiden

En mulig løsning er også å etterlyse gjenstanden her på hittegodskontoret.com, som er en landsdekkende hittegodstjeneste. Legger du ut en etterlysning her, blir den med andre ord synlig i hele Norge.

Hva gjør du når du finner noe?

Når du finner noe, bør du levere det inn til nærmeste relevante hittegodskontor eller til politiet. Finner du for eksempel en lommebok med kort og kanskje førerkort, kan du også kontakte eieren selv. Det er det mange som gjør.

Du kan også legge ut opplysninger om hva du har funnet på sosiale medier og for eksempel legge ut en oppføring her på hittegodskontoret.com.

Uansett gjør du en god gjerning. Du kan jo tenke deg selv hvor glad du hadde blitt om noen kontaktet deg for å fortelle at de har funnet lommeboken eller mobiltelefonen du har mistet. Omtrent den samme lykkefølelsen som når du vinner på nettcasino eller i lotto.