Når uhellet er ute – mistet bilnøklene

Hvis du har mistet bilnøklene, er dette ofte gjenstand for mye frustrasjon, fordi en ny bilnøkkel er ikke nødvendigvis billig å kjøpe, i tillegg til det arbeidet som skal til for å få en ny en.

Å få en ny bilnøkkel er forholdsvis ukomplisert, fordi alt du behøver å gjøre, er å kontakte produsent eller forhandler verksted: her har de informasjon om hvem som eier bilen, biltype og kan veilede deg videre – mot en kostnad selvfølgelig.

Andre måter å finne nøklene på

Et alternativ er å ha en GPS sender sammen med nøkkelen, om du kan finne via en app: Det er mange gode eksempler på slike apper, som gir deg denne muligheten. Det er ingen tvil om du enkelt kan tjen penger online, om du finner en god måte å finne bilnøkkelen på.

Reservenøkkel?

Selv om du har mistet nøkkelen, kan det lønne seg å se etter en ekstra gang. De aller fleste har også reservenøkkel, men den er ikke alltid tilgjengelig- spesielt om du befinner deg i utlandet eller langt fra hjemmet. Det er de færreste som har med seg alle sett med nøkler når de er på farten.

Har du en reservenøkkel liggende, er dette naturligvis den beste løsningen, men det kan være du ikke er så glad for å vite det er en annen bilnøkkel på avveie. Det koster, fordi du må bestille nytt sett og få kodet nøklene så de kan kommunisere med bilen din – noe som gjelder alle nye biler i dag (og også eldre modeller).

Kontakt forhandler/verksted

Merkevareforhandler er det beste stedet å starte, om du skulle være så uheldig å ha mistet nøklene dine. Her kan du også få råd til, om det er noen andre måter å låse opp bilen på, men dette er ikke sikkert, og er avhengig av modell, merke og mye annet.

Når du skal ha nytt sett med nøkler (eller evt. 1 ny nøkkel) skal den kodes. Dette koster penger og kan fort bli en regning på mange tusenlapper. Men uten nøkkel så er du dessverre tvunget til denne løsningen. Befinner du deg i utlandet, kan du med fordel kontakte merkeleverandør i Norge, som kan hjelpe deg med å finne godkjente forhandlere hvor i verden du måtte befinne deg.

Forsikring

Mange bilforsikringer dekker tap av nøkkel, og dette kan faktisk dekke inn hele beløpet om du er heldig – noe som er avhengig av vilkårene i forsikringen din. Tall viser, det er en tredjedel av oss, som mister nøklene på et tidspunkt, noe som viser hvor utbredt dette er.

Ta kontakt med forsikringsselskapet ditt, for å få mer informasjon om du er dekket av forsikringen. Dette er ingen selvfølge, men der ikke helt uvanlig heller, og dekningsgraden er ofte mange tusen kroner.