Viktigheten med å ha innboforsikring

Folk som flytter på seg, både innenlands og utenlands, har som regel saker og ting med seg. Noen har mer enn andre. Sofa, hvitevarer, seng, TV – alle disse har verdi i seg selv. Men alt det andre som vi også tar med oss som er av verdi er blant annet våre mobiltelefoner, nettbrett, PC, laptop o.l Hvor kjedelig er det ikke om noe av dette, eller kanskje alt, skulle gå tapt ved et innbrudd eller brann?

Når bør man skaffe seg innboforsikring?

Så fort man flytter for seg selv, leilighet eller hus, så bør innboforsikring komme på plass rimelig kjapt. Dette er spesielt viktig om man eier huset eller leiligheten man skal flytte inn i. Eier man huset må man i tillegg ha en husforsikring. Har man barn under 18 år som flytter på hybel vil barnets innbo inngå i foreldrenes innboforsikring uten ekstra kostnad.

Et uhell kan skje når som helst. Du vil aldri ha kontroll på om det er noen som vil gjøre innbrudd på huset eller i leiligheten din. Det er derfor en innboforsikring bør være på plass nesten samme dag som du flytter inn i et nytt bolig.

Hva dekker innboforsikringen?

Innboforsikringen dekker alt innbo (møbler, klær, tepper, bøker, elektriske apparater) og løsøre som sykkel, barnevogn, kjelke, sportsutstyr, verktøy, penger med mer.

Er du fortsatt litt i tvil om hva innboforsikringen dekker så kan du tenke deg at alt du kan få med deg på et flyttelass dekkes av forsikringen. Det betyr at alt som er fastmontert, som for eksempel vedovn, kjøkken- eller baderomsinnredning ikke dekkes av innboforsikring. Slike ting vil gå under husforsikringen.
Når det gjelder hvitevarer så kommer det helt an på om det er integrert eller ikke. Mange hjem har nå begge deler, både løst og integrert.

Innboforsikring skal kunne dekke verdien av alt løsøre som du skulle ha i hjemmet ditt. Når du skal tegne en forsikring er du selv ansvarlig for at du får rett forsikringsdekning. Forsikrer du deg for lavt kan du risikere at du ikke vil få full erstatning hvis uhellet er ute. Forsikrer du deg for høyt, betaler du bare ekstra penger for ingenting. Prisen på innboforsikringen bestemmes etter forsikringssummen som du oppgir.

Er det lurt med innboforsikring? Se noen meninger her (fra Sparebank 1 på YouTube):

Kjøp av innboforsikring

Å finne forsikringer er noe av det letteste du kan gjøre. Veldig ofte så kastes nesten forsikringen etter deg, eller at forsikringsselskaper ringer deg for å prakke på deg enda flere forsikringer enn det du egentlig trenger.

Alle de store kjente selskapene som Tryg, If, Gjensidige, Frende osv, tilbyr innboforsikring. Men det er ikke alltid så lurt å ta imot det første tilbudet man får. Som alle andre selskaper og bedrifter, så er det en ting forsikringsselskapene vil – og det er å tjene penger. Dette gjør de ved å selge produktene sine, forsikringer, til deg og meg. Alle vet at det er konkurranse på markedet og forsikring er en vare som vi, forbrukerne, skal kjøpe. Prisen på en innboforsikring kan være forskjell på flere hundre kroner per måned fra selskap til selskap. Ved å velge rett selskap kan du spare deg flere tusen kroner i året. Da må du bare gidde å bruke litt tid på å sammenligne prisene hos de ulike selskapene.

Når uhellet først er ute

Du kommer hjem fra jobb og oppdager at det har vært innbrudd i hjemmet. All elektronikk, smykker, klokker og penger (for de som fortsatt har kontanter liggende hjemme) er blitt stjålet. Selvfølgelig kontakter du politiet for å anmelde det. Forsikringsselskapet vil kreve en anmeldelse levert til politiet for å å kunne behandle saken din uansett.

Selv om du har mistet alt det nevnte så er det selvfølgelig ekstremt ergelig. Kanskje du har bilder og informasjon på nettbrettet eller laptopen som ble stjålet som du aldri vil få igjen, eller at klokka du fikk fra din far til konfirmasjonen ble stjålet. Alt dette er av sentimental verdi. det er det vi tenker aller først på. Det økonomiske verdien på det som evt. blir stjålet er egentlig ikke så viktig siden vi vet at vi har innboforsikring som vil dekke dette.

Å vite at vi ikke vil gå nedenom og hjem selv om det har vært innbrudd, brann, vannlekkasje eller bare et uhell er god medisin for oss. Irritasjon er noe som går over raskt. Så fort man får verdien av det man har mistet eller frastjålet tilbake fra forsikringsselskapene er det nesten glemt. Man fokuserer da mer på å finne nye produkter som skal erstatte det man har mistet.