Slik gjenoppretter du lommeboken din hvis dine private nøkler går tapt

Tapet av private nøkler har sett krypto verdt millioner forsvinne – men ny teknologi hjelper entusiaster med å gjenopprette lommebøker uten å gå på kompromiss med sikkerheten.

Før internett ga oss hundevideoer og bestemors Facebook-oppdateringer, var det en traumatisk opplevelse å tape penger. Å miste noen hundre kroner betydde at du sannsynligvis aldri ville se det igjen – Alt du ville ha igjen er den umiskjennelige følelsen av å føle deg dum.

I hvert fall i fiat-verdenen har det blitt litt vanskeligere å tape penger. Sentraliserte institusjoner betyr at du kan tilbakestille brukernavnet og passordet ditt på et øyeblikk – svare på noen sikkerhetsspørsmål eller se ID-en din for å få tilgang igjen. Hjelp er til og med tilgjengelig hvis du brenner tusenvis av dollar i en brann, takket være en spesialistavdeling som deler dem sammen igjen og bytter dem mot skinnende nye notater.

Dessverre er dette et hinder som kryptoindustrien har slitt med å overvinne – og i noen tilfeller har konsekvensene vært påfallende kostbare.

Mesteparten av tiden kan ingenting gjøres når private nøkler går tapt (les denne utrolig kjedelige situasjonen til Stefan Thomas). Det er kanskje ingen overraskelse da at et digitalt rettsmedisinsk selskap i fjor anslo at fire millioner Bitcoins er borte for alltid. Men selv om det kan være litt for sent for de som allerede har mistet en formue, begynner ny teknologi designet for å hjelpe folk med å gjenopprette sine private nøkler å dukke opp (og forhåpentligvis vil det være litt mer effektivt enn å stole på hypnose).

Lagre private nøkler

Noen blokkjedeplattformer mener at «nullkunnskapsbevis» – et relativt nytt konsept i den kryptografiske verdenen som dukket opp på 1980-tallet – kan endre holdninger til private nøkler, slik at de kan resirkuleres uten å gå på kompromiss med sikkerheten.

Beskytt ressurser

Hvis du er interessert i Bitcoin Norge eller andre typer kryptovalutaer, er det veldig viktig at du velger en e-lommebok som gir deg god beskyttelse. Og selvfølgelig er bekymringen for kryptovaluta-innehavere at enhver mekanisme som lar dem gjenvinne sine private nøkler – uansett ønskelig – kan være i fare for å bli stjålet. Derfor er nullkunnskapselementet i slike tiltak avgjørende.

Det finnes forskjellige typer e-lommebøker som også bruker maskinlæringssikkerhet i infrastrukturen. I stedet for å stole utelukkende på et brukernavn og passord, overvåker disse kryptolommebøkene brukerens bruksmønstre og sparker i bruk når det er en anomali. Imidlertid er det nødvendig med ekstra autentisering når en bruker logger på en ny enhet, og hvis du klarer å sende disse ekstra handlingene, vil det føre til at de automatisk logges ut av smarttelefonene de har brukt tidligere.

Hva skjer hvis du ikke får tilbake nøkkelen din?

Cryptohunters er enkeltpersoner eller selskaper som jakter på tapt eller stjålet kryptovaluta. De kan også bidra til å gjenopprette glemte passord og tapte private nøkler. De samarbeider med både kryptovaluta-innehavere og politimyndigheter for å søke og gjenopprette feilplasserte, utilgjengelige eller stjålne kryptovalutaer.

Flertallet av slike kryptojakttjenester trekker tilbake kryptovaluta, vanligvis en del av balansen gjenopprettet, for eksempel 20%. Prisene varierer og avhenger av suksessen til utvinningen, da mange av disse tjenestene kan ta måneder hvis de lykkes.