Slik fungerer NFTer

Du har sikkert hørt uttrykket NFT i løpet av det siste året, men hva er det, hvordan kjøper du det og er det ikke stor risiko for at de blir stjålet når det bare er digital kunst? Svaret på dette, og mye mer, skal du få i denne artikkelen. NFTer er nemlig en spennende utvikling innenfor digital kunst og ikke minst også innenfor kryptovaluta.

Kort fortalt står NFT for Non Fudgible Token, noe som betyr at dette er unike tokens som ikke kan byttes med andre. Kryptovaluta er for eksempel fungible tokens, fordi en Bitcoin er helt lik alle andre Bitcoins. Forskjellen her, er at alle NFTer er helt unike, noe som gjør at man har begynt å for eksempel trekke paralleller mellom NFTer og tradisjonell kunsthandel.

Slik kjøper du NFT

Det er noen grunnleggende ting du bør vite når det kommer til å kjøpe NFT. Dette overrasker kanskje mange, men du kan bare bruke kryptovaluta til å kjøpe NTFer. Dette betyr at du derfor må kjøpe kryptovaluta og ha en kryptolommebok for å kunne kjøpe dem. Men selv om dette kanskje virker rart eller veldig omfattende, er det faktisk noe som gjør at den digitale kunsten du kjøper er mye sikrere enn hvis det ikke hadde skjedd på den måten.

NTFer blir nemlig lagret på blokkjeden til Ethereum, noe som betyr at alle kan se hvem som har kjøpt og solgt den når, og hvem som eier den, og dette gjør at det er vanskelig å stjele eller på andre måter miste det man har kjøpt. Dette er bare mulig på grunn av den teknologien disse blokkjedene bruker, og dette er direkte knyttet til kryptovaluta og hvordan disse fungerer.

Er NFTer kunst?

Når det kommer til NTFer, kan man se at miljøet fort har tatt til seg dette konseptet og på mange måter kan man si at den utviklingen vi har sett minner om strukturen på markedet for kjøp og salg av kunst. Dette er blant annet fordi hver eneste NFT er helt unik, og kan bare eies av en person. Det at NFTer er lagret på blokkjeden til Ethereum, betyr at man alltid kan se hvem som eier hvilken NFT og dette betyr at det ikke er lett å stjele dem, for de kan spores og man kan alltid se bevegelsene til hver NFT og hvem som eier det originale verket.

En morsom utvikling man har sett, er også at kunstnerne som lager disse NFTene ofte lager kolleksjoner som de selger. Du har sikkert hørt om kolleksjoner, eller serier, med de populære apene som har blitt solgt for svimlende summer. Når man ser på den utviklingen NFTer har på markedet, er det fristende å se på dem som en parallell til den fysiske handelen med kunst, for det er blant annet denne klare parallellen som gjør at verdien på disse digitale verkene har steget så mye. Når dette er sagt, er det viktig å understreke at man aldri kan si noe om utviklingen av prisene eller om de er en god eller dårlig investering.