Flaks – mer enn bare tilfeldigheter?

Noen føler at de er forfulgt av uflaks. I går falt nøklene ut et hull i lomma, og du er sikker på at bagasjen blir forsinket når du reiser til Riga neste uke. Det er jo typisk din flaks.

Født sånn?

Flaks eller hell er positive utfall som skyldes tilfeldigheter. Det er ingen hemmelighet at det er knyttet mye overtro til flaks. Noen tyr til lykkeamuletter for å gi flaksen en ekstra boost, og vi kjenner vel alle en fotballfan som både har lykketrøyer og lykkesokker? Dette bunner i ønsketenkning og at vi mennesker søker mønstre i tilfeldigheter. Selv om forskere ikke alltid er helt enige i om noen kan være mer disponerte for flaks og uflaks, er det en bred enighet i at flaks ikke er en type magi som kan påvirkes av trylleformler og lykkeamuletter. De fleste ser likevel ut til å mene at vi kan ha innflytelse på vår egen flaks. To prominente flaksforskere er Karl Halvor Teigen og Richard Wiseman, og selv om det er mye de enes om er det også et par ting de ikke er helt enige om.

Kilde: Unsplash

Mer eller mindre flaks enn andre?

Teigen mener at noen personer ikke kan være mer eller mindre disponerte for flaks enn andre, rett og slett fordi det er helt tilfeldig. Han er klar i sin tale om at mennesker ikke blir født med flaks eller at noen kan være ulykkesfugler. Han sier likevel at flaks kan trenes opp, og noen teoretikere mener det er visse fellestrekk blant mennesker som kan betraktes som heldige. Wiseman er også overbevist om at flaks kan trenes opp, men mener også at noen er født heldigere enn andre. Han hevder at såkalte heldige folk, uten å være klar over det selv, tror og oppfører seg på en måte som skaper mer hell i livene deres. Heldige mennesker er som regel mer avslappet, ser muligheter og tar sjanser, mens uheldige mennesker ofte er mer anspent, engstelige og fastlåst. Ta spillelykke for eksempel. Med spill som jokerspill er det normalt å tro at det kun er flaksen som avgjør vinnersjansene dine. I overført betydning er tross alt joker en uberegnelig faktor som kan være avgjørende for utfallet av en situasjon. Likevel har du en viss innflytelse på spillet, både når du velger en spilleautomat over en annen og med valg du tar innad i spillet, som for eksempel spillmodus. Alle valg man tar vil utvilsomt være med på å avgjøre utfallet av et spill, men om disse kan knyttes til flaks er et annet spørsmål.

Kilde: Unsplash

Flere heldige hendelser

Selv om det ikke finnes noen magisk formel for å bli en heldig person, mener Wiseman, med støtte fra Teigen, at det er enkelte egenskaper heldige mennesker har. Ved å følge fire prinsipper skal du kunne oppleve flere heldige hendelser i livet. For det første må du skape og gripe muligheter når de er der. Ved å være mer utadvendt har du større sjanse for å oppleve hyggelige sammentreff, noe som igjen åpner for flere muligheter. For det andre hjelper det å ha god intuisjon og følge magefølelsen – det gjør deg ofte mer effektiv. For det tredje gjelder det å være positiv og ikke gi seg så lett. Helt til slutt er det viktig å takle motgang på en god måte, og gjøre det beste ut av problemer. Det hjelper ikke å sette seg ned og tenke «dette var typisk min flaks».