Å miste ting er noe vi gjør hele tiden. Vi mister alt fra bilnøkler, husnøkler, bankkort, airpods til mobiltelefoner. Når slikt skjer er det selvfølgelig veldig irriterende. Man må bruke tid for å prøve å finne det som er mistet. Alt dette kan erstattes, men der og da er det temmelig irriterende for de aller fleste. Noen ting er enklere enn andre å erstatte, og enkelte ting kan ta tid før det blir erstattet, tid man kanskje ikke har.
Heldigvis er det kommet mange nyttige hjelpemidler som kan hjelpe oss som er veldig flinke til å miste ting eller veldig flinke til å legge fra oss ting på forskjellige plasser. For nøkler og andre småting så finnes det små enkel brikker man kan henge sammen med nøkkelknippet og bruke mobiltelefonen til å søke det opp via en app og bluetooth. Om man mister en mobil så finnes det programmer i telefonene som gjør at man kan finne det igjen ved å logge seg på Apple eller Samsung kontoen sin på en laptop. Alle moderne mobiltelefoner har en sporingsapp for slike situasjoner.
Sporingsbrikker kan ikke bare brukes på ting, men også kjæledyr. Har man en katt eller hund som kanskje er veldig glad i å løpe fritt når man er ute, er sporingsbrikken kjempekjekt å ha. Da vil man til enhver tid kunne finne igjen kjæledyret sitt om den ikke skulle komme når man kaller på den.
Skulle man ikke finne det man har mistet, spesielt hvis man vet at man har mistet det ute en plass, så blir man bare irritert og erstatter det. Mange tenker ikke engang på hittegodskontor som finnes i alle store byer eller eventuelt politihuset. Det kan godt være at noen har funnet det som er mistet og levert det inn. Selvfølgelig er dette et skudd i blinde, men det er likevel verdt å ta en telefon eller stikke innom der personlig for å se om man kanskje er heldig og noen har funnet det og levert inn. De aller fleste av oss er ærlige sjeler, men det finnes også de som er litt mindre ærlige. Ting med verdi og som kan omsettes lett har en tendens til å bare bli borte vekk.
Ting man absolutt ikke vil miste
Det som rager høyest over alle ting vi ikke vil miste eller glemme bort er koder og personlig passord.
Kryptovaluta er veldig trendy og mange investerer i dette nå i følge https://kryptovaluta.info/. Men slik var det ikke for 1å siden. Da bitcoin kom på markedet var det mange som spådde at dette ikke kom til å vare, men så feil kan man ta. Som kjent så må man en krypto-lommebok for å oppbevare kryptovalutaen sin. Denne lommeboken er elektronisk, så det betyr at man må opprette et passord for å kunne ta det i bruk. På slike lommebøker så er det et ganske komplisert passord bestående av både små og store bokstaver, i tillegg til tall. Passord for krypto-lommebøker er ikke noe man går rundt og husker, men skriver det opp og gjemmer det på et trygt sted. Mister man dette, ja, da er sjansen for at man ser sine kjære bitcoins borte. Man har et visst antall forsøk på å skrive inn riktig passord før lommeboken blir sperret og tilgangen blir kryptert. Blir det kryptert så kan man like godt vinke farvel til sine kjære bitcoins.
Et godt eksempel på dette er en sak som ble publisert i januar i år, om den tyske programmeren Stefan Thomas som har glemt passordet sitt til harddisken han har lagret sine 7002 bitcoins. Han hadde tjent disse bitcoinene for en jobb han utførte for 10 år siden, da bitcoin hadde en verdi mellom 2-4 dollar per coin. Med dagens verdi kunne Stefan Thomas trukket seg tilbake og bare nyte livet som tidligpensjonist. Men han kan trøste seg med at han er ikke alene i denne situasjonen. Kryptovalutaselskapet Chainalysis estimere at ca 20% av bitcoins på markedet ligger på utilgjengelige eller glemte harddisker rundt om i verden.
Det at vi for eksempel mister en mobiltelefon, sammenlignet med Stefan Thomas sin case, så er tapet av mobilen vår bare blåbær. Men vi skal selvfølgelig ikke sammenligne disse to sakene. Selv dagens verdi på mobiltelefoner er litt i overkant for budsjettet til den normale mannen eller kvinnen i gata.